Подправки

Пелин

Публикувано от stupid -

Още от древни времена пелина се е почитал като лечебно растение. Белия пелинът е многогодишно тревисто растение, расте като плевел по тревисти и каменисти места, пътища, храсталаци в цялата страна, главно в равнините и предпланините до 1500 м надморска височина. У нас се срещат още 12 вида пелин. Пелинът има приятен аромат и горчив вкус. Расте до 100–120 м височина, разклонено е в горната част, а в долната част вдървено. Листата на белия пелин от двете страни са покрити със сребристи копринести власинки, и за това има сиво сребърен цвят. Крайните цветове са женски, а вътрешните двуполови.

Целина (керевиз)

Публикувано от stupid -

Целината е известна още на древните египтяни, елини и римляни, спомената още от Омир – била любима храна на богинята Афродита. Върху капителите на коринтските колони са изобразени листа от целина- Древните гърци са използвали листата на целината за направата на лаврови венци, а при тържества са украсявали домовете си с гирлянди от зелени части на целина. Първоначално целината се е използвала като лекарство, а по-късно през Средновековието и в кулинарията. За нейна родина се смятат земите по крайбрежието на Средиземно море и Мала Азия.

Ким

Публикувано от chef -

Кимът произхожда от Евразия и Северна Африка. Бил е култивиран в Египет още през 1500 г. пр.н.е. У нас е разпространен из ливади, горски поляни, по склонове и в планините. Плодовете се използват в кулинарията. Кимът има пикантен вкус, използва се като подправка предимно в хлебни произведения и напитки, зеленчуци, варени картофи, сосове, супи, млечни продукти, в колбаси и консерви с месо. Слага се предимно в мазни и трудносмилаеми ястия. Кимът се използва предимно самостоятелно и рядко се комбинира с други подправки.

Мента

Публикувано от stupid -

Ментата е тревисто многогодишно растение от семейство Устноцветни. Тя е позната и използвана още от древността. Цветовете на ментата са дребни, розови или бледовиолетови, събрани на върха на стъблото в класовидни съцветия, цъфти през юни—юли. В България са разпространени 6 диворястящи вида манта, вирее на по-влажна почва покрай големите реки.

Магданоз

Публикувано от stupid -

Магданозът е светло зелено, двугодишно тревисто растение и подправка, широко разпространена в кухните по целия свят. Магданоза е бил обработвана и използвана от хората преди повече от 2000 години.. Родината на магданоза е Средиземноморието, където все още се среща в диво състояние. Гръцки са смятали магданозът за свещено растение. Древните народи смятали, че тези, които го консумират, стават силни и твърди като камък.. Като подправка се използват два вида магданоз — къдраволист и италиански, известен още като обикновен или гладколист.

Анасон Обикновен

Публикувано от stupid -

В диво състояние расте отчасти в Египет и предна Азия и на островите Крит и Илиос. Почнали са да го култивират още от средните векове. Употребява се за подправка на ястия и в медицината при заболяване на храносмилателните и дихателни пътища. Анасонът е едногодишно тревисто културно растение с изправено цилиндрично стъбло. Долните листа са закръглени, сърцевидни, едро назъбени, с дълги дръжки. Средните са плитко триделни. Горните са сложни — двойно до тройно перести, нарязани, почти приседнали. Цветовете са бели, дребни, разположени в 8-12 лъчни сенници. Тичинките са 5.