Компоти и сиропи

Компот от дюли

Публикувано от Ani -

Избърсва се с кърпа мъхът от дюлите и се измиват добре. Дюлите се разрязват и се почистват от семките, по желание може да се обелят. Нарязват се на на резени и парчетата се нареждат в буркани, по желание може да добавите стрък индрише. Заливате с топъл сироп, на един литър вода 800 г захар. Бурканите се затварят и се стерилизират за 25-30 минути.

Компот от череши

Публикувано от Ani -

Черешите се измиват и почистват от дръжките и се нареждат в бурканите. Водата и захарта се сваряват заедно, към този сироп се прибавя лимонтозуто. Почистения плод се слага в буркани и се залива със захарния сироп. Стерилизират се 15 минути.

Компот от праскови

Публикувано от Ani -

Прасковите се потапят в съд с вода и се търкат с длани, за да се отстрани мъхестото покритие. Изплакват се под струя студена вода. Прасковите се разделят по вдлъбнатината на половинки, отстранява се костилката и натъртените или болни петна по плода, ако има такива. Така почистената праскова се нарязва на парчета и се подреждат в буркан. Добавят се 4 с. л. захар. Пожелание се добавят листа от индрише. Бурканите се пълнят с вода до началото на шийката на буркана. Бурканът се затваря с капачка и се стерилизира 15 минути.