Мента

Публикувано от stupid -
Снимка
Подправки

Ментата е тревисто многогодишно растение от семейство Устноцветни. Тя е позната и използвана още от древността. Цветовете на ментата са дребни, розови или бледовиолетови, събрани на върха на стъблото в класовидни съцветия, цъфти през юни—юли. В България са разпространени 6 диворястящи вида манта, вирее на по-влажна почва покрай големите реки.

Ментата е ароматично растение, познато и използвано още от древността. Според древните гърци ментата укрепвала ума, а ваните с мента спомагали за повишаване на концентрацията и подпомага мозъчната дейност. Поради силния и уникален аромат, ментата още от древността е често използвана за освежаване на домовете.

Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. За лечебни цели се използва за повишаване на апетита, проблеми на стомаха и храносмилателната система, газове, гадене, разтройсто, главоболие, мигрена, възпаление на венците и зъбобол, при маточни кръвоизливи, за бани при нервна възбуда и т.н. Ментата се използва много широко и в кулинарията. Използва се за ароматизиране на безалкохолни и алкохолни напитки, салати, конфитюри, кремове, сладоледи. Използва се и при приготвянето на основни ястия месо, зеленчуци, морски дарове, риба и др. Ментата е достъпна целогодишно и може да се използва в прясно състояние, но може да се използва и изсушена или замразена. Тя може да се употребява самостоятелно или в съчетание с други подправки. Но внимание, не прекалявайте с количеството!

Коментар