Мезета

Лучени кръгчета с бекон

Публикувано от Крас -

Лукът се обелва и измива, след което се нарязва на дебели шайби, които се разделят на кръгчета. Отделят се по-големите кръгчета, по-малките вътрешни кръгчета можете да оставите настрана и да ги използвате в друго ястие.  

Сьомга с копър - Гравлакс

Публикувано от chef -
Думата „гравлакс“ идва от скандинавските думи за гроб или яма (дупка) в земята (grav) и от сьомга (lax или laks).  През Средновековието гравлакс е приготвян от рибари, които осоляват сьомгата и я пускат в дупки в земята и я заравят. 
 
В различните рецепти се използва разнообразно съотношение на количествата сол и захар. От равни тегла на сол и захар до съотношение 1/3, повече захар или повече сол. В зависимост от вашия вкус може да използвате различни пропорции, докато намерите собствените си предпочитания.
 

Рапани в масло

Публикувано от stupid -

Рапаните се измиват и се пускат във вряща вода, варят се 3-5 минути. Не е желателно по-дълго варене тъй-като стават жилави на вкус. С остър нож се набожда ядката и се изважда от черупката. Може вместо да се варят да се строши черупката и по този начин да се извади ядката. Отделят се вътрешностите и роговата капачка. Месото на рапана се нарязва на тънки филийки. В тиган се загрява маслото и олиото и в него се запържва нарязания чесън. Когато добие златист цвят, се прибавят и нарязаните на филийки рапани.

Желиран език

Публикувано от Ani -

Езикът се почиства и измива добре. Измития телешки език се поставя в тенджера под налягане. Първоначално се вари без да се затваря, за да може да се отстрани пяната, която се образува. След като се обере пяната към езика се добавят подправките и тенджерата се затваря. Вари се около 70-80 минути, след което сварения езикът се оставя за 5-6 минути в студена вода, после се обелва ципата. Обеления език се нарязва на парчета. В една водна чаша от прецедения бульон се добавя разтворения желатин.

Филе Елена

Публикувано от Jujanka -

Контра-филето (бон филето), се измиват и почистват добре от мазнината и жилите. В подходящ съд се посипва дъното с морска сол и се поставя филето. След това се посипва цялото докато се покрие от всякъде с морска сол. Така се оставя да престои 24 часа на студено. Изважда се измива се от солта и се подсушава. В подходящ съд се слагат подправките и се объркват добре (сол в тях не се слага, месото е поело достатъчно сол). После филето се овалва неколкократно в сместа, докато се покрие добре от сместа.