Сушени сини сливи

Публикувано от Ani -
Снимка
Начин на приготвяне

От древността са се консумирали изсушени на слънцето смокини и фурни. Сушените плодове имат голяма концентрация на витамини и минерали, в тях се съдържа много прости захари. Сините сливи съдържат множество витамини В1 В2, С, РР, провитамин А. Съдържат минерали и микроелементи, като натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо, както и белтъчини, целулоза и органични киселини. Изсушените сини сливи запазват всички полезни си вещества. В сушените сини сливи имат по-висока енергийна стойност от пресните, поради по голямата концентрация на захари (фруктоза и глюкоза). В сушените сини сините сливи се съдържат 3-4 пъти повече калории отколкото пресните. За да останат станат сливите сочни, първо се бланшират във вряща вода и след това се сушат в специални парни сушилни.

Как може да изсушим сините сливи в домашни условия. Сините сливи могат да се изсушат на слънце. Първо сливите се преглеждат добре и се отстраняват загнилите след което се измиват. В проветриво и слънчево помещение се нареждат плодовете върху хартия. След около десетина дни сливите са изсушени. Ако искате да съкратите процеса. Нареждат се в тава измитите плодове и се поставят се във фурната да се сушат на ниска температура около 50 градуса за около 9 часа. След това фурната се увеличава на 60 градуса и се сушат още 9 часа. След това се оставят да престоят в сухо и проветриво помещение за 24 часа. След като се поставят във фурна на 75 градуса за още 9 часа.

Богатият витаминен състав на сушените сини сливи влияе благотворно на организма. Препоръчват се при авитаминоза. Сливите са препоръчителни при хроничен запек и подобряват храносмилането. Слабителният ефект се проявява при изяждането на десетина сухи сини сливи на ден. Полезни са и за тези, които искат да свалят няколко излишни килограма. Помагат за нормализирането на кръвното налягане и бъбречни патологии. Пикочогонен ефект настъпва благодарение на високото съдържание на калий в сливите, което спомага за извеждането на готварската сол и водата от организма. Сушените сливи са мощно средство против склерозата, защото те намаляват в организма лошия холестерол. Според последните изследвания сините сливи са богати и на антиоксиданти, което оказва подмладяващо действие върху организма. Сушените сини сливи са най-често използвани за готвене, от сушените плодове. Те се използват в кейкове, пудинги и сладки сосове, като и при приготвяне на месни ястия. Поради високото съдържание на глюкоза и фруктоза не е препоръчително да се консумират повече от 100 гр. сушени плодове наведнъж.

Коментар