Питка с масло

Публикувано от Viki Baruh - Съб., 03/11/2018 - 12:56
Необходими продукти

1 кг брашно 
1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. захар
1/2 кубче прясна мая
500 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
70 грама масло 
 

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода се разтваря маята заедно със захарта, добавя се 1 с.л. брашно и се оставя да шупне.

Останалото брашно се пресява в дълбока купа заедно със солта, прави се кладенче в средата и в него се слагат водата, шупналата мая, киселото мляко и белтъка от яйцето (жълтъка се запазва за намазване) и се замесва средно меко тесто. Тестото се слага в намазана купа, покрива се с кърпа и се оставя на страна да втаса за около 1 час на топло.

Когато тестото е втасало се разделя на 5 части. Всяка една се разточва и се намазва отгоре с масло, като намазнените кори се слагат една върху друга. Последната кора само се разточва и отгоре се поръсва с брашно, след което петте части се разточват заедно на една тънка кръгла кора. 

С нож за пица се нарязва на триъгълници. Всеки триъгълник се срязва леко в широката част и се навива на руло. Получените „кифлички“ се нареждат в тава с хартия за печене. Ако искате да се получи цяла питка ги нареждате близко една до друга, а ако искате да се делят по-лесно се оставя по-голямо разстояние. Питката се оставя на топло да втаса за около 40 минути. Намазва се с отделеният жълтък, разбит с 1 ч.л. вода.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути докато се опече. След като се извади се оставя върху метална решетка, за да се охлади.

Тестени изделия

Коментар

Този въпрос е за тестване дали сте човек и да предотвратите автоматизирано изпращане на спам.

Напишете третата буква от българската азбука (главна)