Приготвяне на октопод

Публикувано от Анонимен (непроверено) -
Необходими продукти
октопод 1 кг
7-8 скилидки чесън
100 мл оцет
Сол
черен пипер
2-3 лъжици зехтин за запържване, може да се замести и с масло или олио
люта чушка (по желание)
1 лимон
магданоз
зехтин
Начин на приготвяне
Предварително може да се замрази за да стане по крехък.
 
Започва се с почистване на октопода. Първо се отстранява мастилената му торбичка, вътрешностите и се почиства кожата. Намерете човката на октопода, намира се по средата на пипалата и се отстранява с остър нож, след което се отстраняват очите (изрязват се). Ако е пресно уловен се препоръчва да се бие(удря) октопода в камък или циментова плоча, за да стане по-крехък, след което се търка в цимент или камъни (ако сте го купили от магазина тази част я пропуснете). След което октопода се  изплаква обилно с вода, (особено пипала и вендузите по тях– може да има камъчета и пясък), трябва да се премахне лепкавия слой/слуз. След това може се начука с чукче.
 
После октопода се взима и се потапят пипалата му във вряла вода за няколко секунди, след което се вади, като тази процедурата се повтаря 3-4 пъти. По този начин пипалата ще се навият. После се слага във вряла вода да се свари. Водата трябва да е без солна, леко да покрива октопода, в нея се слагат плодове от хвойна, леко смачкана скилидка чесън и пипер на зърна (в някои страни във водата слагат кока кола, коркови тапи, оцет и т.н. за да стане по крехък). Котлона се намалява и октопода се оставя да ври под капак за 40-50 минути за всеки килограм. Ако се превари, месото става сухо и безвкусно. Преди да го извадите проверете с вилица дали се е сварил (на принципа на варените картофи). Ако се вари повече от един октопод да се проверява всеки по отделно. Може да се свари и в тенджера под налягане за около 15-20 минути (зависи от килограмите).
 
Когато е готов се прехвърля в гевгир измива се със студена вода отделят се останалите ципи и кожа и се отцежда. Поставя се на дъска за рязане и се нарязва на парчета.   В дълбок тиган с незалепващо дъно се загрява малко зехтин. В него се запържва за 1-2 минути една нарязана на ситно люта чушка (без семките) и 2-3 скилидки чесън. След това се добавят парчетата октопод.  Запържва се за още 2-4 минути. Посоляват си с малко черен пипер и сол. Направете в една купичка дресинг за поливане от зехтин, лимон и магданоз.
 
Сервира се с чаша бяло вино! Да ви е сладко.
 
Основни ястия

Коментар