Мисо супа

Публикувано от chef -
Необходими продукти

3 с.л. мисо паста
1 с.л. даши
600 мл вода
2 с.л. сушени водорасли уакаме
2 средни стръка пресен лук, нарязан по диагонал на парчета по 1-2 см
220 г тофу, нарязано на малки кубчета

Начин на приготвяне

Мисо е традиционна японска супа, направена предимно от мисо паста, даши (бульон) и допълнителни съставки като зеленчуци, водорасли и тофу.

Мисо е гъста и лепкава паста направена с ферментирали смеси от зърнени храни, соя, сол и специален вид плесенна гъба, наречена „кохи“ и се използван като начин за запазване на храната през топлите месеци. След като ферментират продукти се смилат на фина паста.  Бялото/жълтото мисо е по-сладко и меко, червеното мисо има по-силен вкус и е по-солено. Изборът на мисо паста зависи от вашите предпочитания. Можете също така да използвате комбинация от мисо, за да получите по-сложен вкус.

Мисото е богато на минерали като цинк, мед и манган, както и различни витамини от група В и витамин К. Ферментиралата храна осигурява и полезни бактерии за червата.

Даши (бульон) е основна съставка използвана в японското готвене, който се прави чрез варене на сушени водорасли Комбу и  сушена риба тон/паламуд. Ако сте вегетарианец може да използвате за бульона само водорасли. Може да го направите и сами, вместо да ползвате готов.

В купичка се накисват сушените водорасли със студена вода и се оставят да набъбнат за около 5 до 10 минути.

В тенджера на средно силен огън се сипва водата и гранулите даши. Оставя се да заври, котлона се изключва и се разбърква мисо пастата. Най-лесния начин да се разтвори добре мисо е като се спусне с цедката в бульона и внимателно се разбърква, докато се разтвори. По този начин ако има бучки се отстраняват. Важно е да не се вари мисото, тъй като компонентите, които допринасят за аромата, ще се загубят при по-висока температура.

Внимателно се поставят кубчетата тофу, след като пастата мисо се разтвори, за да не се натроши. Загрява се леко супата и се прибавят набъбналите водорасли, предварително изцедени. Накрая се добавя зеления лук към супата и се разпределя в купи за сервиране.

Супи
Световна кухня

Коментар