Кюфтета и кебапчета на скара

Публикувано от Крас -
Необходими продукти

600 г свинско месо (врат или плешка)
300 г телешко месо (плешка)
120 г лук
300 г сланина от корема
250 мл газирана вода
1/2 връзка магданоз
5 г кимион
5 г черен пипер
2 ч.л. сол
по желание 1 люта чушка

Начин на приготвяне

Телешкото и свинското месо се изчистват от сухожилията и ципите след това се нарязват на парчета, сланината също. Парчетата се слагат в голям съд и се посоляват, разбъркват и смилат в месомелачка. В каймата се слагат се сухите подправки и постепенно се добавя газираната вода и се омесва, като трябва тя трябва да поеме цялата газираната вода. Много е важно месенето на каймата - меси се продължително, до побеляване.

След това каймата се оставя да отлежи едно денонощие в хладилника на пласт дебел около 4-6 см покрит с фолио, за да не хване кора.

Премесва се пак и отлежава 5-6 часа. Магданозът и лукът се нарязват на ситн и се омесват с каймата, след което се оформят кюфтета, ако ще се правят кебапчетата се пропуска лукът и магданоза. За да се оформят по-лесно, ръце се топват в купичка с вода и оцет в съотношение 1:1.  

Скарата се  загрява много добре и се почиства с телена четка, после скарата се намазва с парче сланина. Кюфтетата се пекат, като се обръщат само веднъж, като обърнете първото ще добиете представа дали останалите са готови за обръщане. Кебапчетата се пекат на три пъти, като се въртят само в едната посока.

Основни ястия

Коментар