Арменски хляб Матнакаш

Публикувано от Крас -
Необходими продукти

За стартера (закваска)
1 чаша брашно
250 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч. л. суха мая

За основното тестото
100 мл хладка вода
2 супени лъжици олио, плюс допълнително за намазване
1/2 ч.л. сол
2 чаши брашно

За намазване
125 мл подсладен черен чай, охладен
1/2 супена лъжица

Начин на приготвяне

Матнакаш е традиционен плосък арменски хляб, който има специфична форма и линии, изтеглени с пръст, откъде идва и името му. Характерният златист или златисто-кафяв цвят на кората му се постига чрез намазване на повърхността на хляба с подсладен черен чай преди печене.

Започва се, като се прави първо стартера. В купа се налива хладката вода за стартера и към нея се добавя маята и захарта. Постепенно към тях се добавя брашното, докато се образува гъста каша.  Покрива се купата със стреч фолио и се оставя на топло за час и половина или докато се образуват мехурчета и се удвои.

Изсипва се стартера в по-голяма купа и се добавя водата, олиото, солта и постепенно се добавя брашното като се разбъркват с дървена лъжица докато се сгъсти и се образува меко тесто. След това се меси с ръце докато се получи меко еластично и гладко тесто, може да е леко лепкаво, но не се добавя повече брашно.

Прехвърля се тестото в голяма, намазана купа и се покрива със стреч фолио и се оставя на топло място да втаса за около 1 час.

След това се намазват пръстите и се премесва за да се премахне част от излишния въздух, тестото се разделя на две части, и отново се покрива за второто втасване, за още един час.

Тестото се разделя на две части и всяка се слага в намазнена тава. Ръцете се намазват и се оформя тестото, като се разтегля с ръце, като му се придава овална форма, 20 см на 33 см и с дебелина около 1 см. На около 3 см от края с пръстите се правят вдлъбнатини, а по средата се правят шарки (класическия е с три линии по дължината). След това се покриват с чисти влажни кърпи и се оставят да починат на топло за 20 минути. 

Междувременно се смесват брашното и чая докато се образува гладка паста. 

Преди да се сложи да се пече, се натискат отново линиите за да са видими и се намазват отгоре с чаената паста. Напръсква се основата на фурната с вода, за да се създаде малко пара. Поставят се тавите едната в средата, а другата в горната половина на фурната, която е загрята до 250 ° C (или 230 ° C вентилатор). Пекът се 7-10 минути след което двете тави се разменят и се пекът още 7-10 минути. Общото време за печене трябва да бъде приблизително 15-20 минути или докато хлябът стане златист.

Изваждат се от фурната и се оставят на охладителна решетка за 15 минути преди да сервират. Може да се поръсят с морска сол, ако желаете.

Този плосък хляб е най-добре да се яде в деня, в който е изпечен, защото кората ще омекне.

Тестени изделия
Световна кухня

Коментар