Швейцарски сплетен хляб (Zopf - Bärner Züpfe)

Публикувано от Крас - Пон., 05/02/2018 - 20:59
Необходими продукти

500 г бяло брашно
250 мл хладко прясно мляко 
20 г прясна мая
1 яйце
75 г меко краве масло
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар

Начин на приготвяне

Разтваря се маята в малко хладко мляко, заедно със захарта и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се разбърква със солта. Прави се дупка и се изсипва останалото мляко, маслото и шупналата мая. Омесете на гладко тесто за 10-15 минути. Покрива се с кърпа и се оставя на стайна температура за около час и половина, за да втаса.

След това се разделя на 2 или 4 равни части. Всяка част от тесто се оформя като фитил и се сплетат на плитка. Поставя се върху тава, покрита с хартия за печене и се оставя да втаса за 30 минути. Намазва се с яйчения жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 200 ° C в долната част на фурната за около 35 минути. Пробва се дали е опечена като се почука по долната страна на питката и тя звучи кухо.

Оставя се да се охлади на телена решетка.

Ако нямате време да я приготвите може да я направите предварително предния ден според горните указания, като се печене с 10 минути по кратко, след като се охлади плитката при стайна температура се увива в кърпа и се прибира (ако се прибере във фризер може да се държи 1 месец). На другия ден плитката се допича в предварително загрята фурна на 200 ° за 10 минути и се сервирате топла.

Тестени изделия
Световна кухня

Коментар