Сок от бъз

Публикувано от stupid - Ср., 28/09/2011 - 10:48
Снимка
Необходими продукти

1 кг добре узрели бъзови плодове 1 кг захар.

Начин на приготвяне

В България виреят 3 вида: черен, червен бъз и бъзак (тревист бъз). Най-често в България се използва черния бъз който още е известен като Свирчовина или Дървенист бъз. Черният бъз вирее навред из България и почти всеки го познава. Според народният лечител Петър Димков това е най-силната билка у нас. Той пише в своя книга „Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”. В Словакия, например е съществувал обичай, при който девойката получавала от жениха 2 дръмчета черен бъз, един от които тя била длъжна да засади пред къщата, а вторият – пред хамбара.

Внимание: зелените или недоузрели плодове са отровни. Зрелите плодове са ядливи, но въпреки това трябва да се употребяват само след сушене и топлинна обработка.

Плодът на бъзът има силно антиканцерогенно действие, действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания.

Сок от бъз.

Бере се в края на август, лично аз го бера в края на септември. След като се набере плодът се измива добре и с вилица се отделят зърната от дръжките. След като отделим плодът се нарежда в стъклен съд: ред плод, ред захар и така се редува плод със захар до напълване на съда. Като последния ред завършва със захар. Така направената смес се оставя да престои две седмици, но не трябва да е на пряка слънчева светлина. След това се прецежда през гъста марля, като се внимава части от плода да не попаднат в прецедения сироп и да предизвикат ферментация. Прецеденият сироп се съхранява в тъмни шишета (или на тъмно), на студено място. Пие се по една супена лъжица преди ядене или се разрежда и пие с вода, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!

Коментар