Питка с масло

Публикувано от Viki Baruh - Съб., 03/11/2018 - 12:56
Необходими продукти

1 кг брашно 
1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. захар
1/2 кубче прясна мая
500 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
70 грама масло 
 

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода се разтваря маята заедно със захарта, добавя се 1 с.л. брашно и се оставя да шупне.

Останалото брашно се пресява в дълбока купа заедно със солта, прави се кладенче в средата и в него се слагат водата, шупналата мая, киселото мляко и белтъка от яйцето (жълтъка се запазва за намазване) и се замесва средно меко тесто. Тестото се слага в намазана купа, покрива се с кърпа и се оставя на страна да втаса за около 1 час на топло.

Когато тестото е втасало се разделя на 5 части. Всяка една се разточва и се намазва отгоре с масло, като намазнените кори се слагат една върху друга. Последната кора само се разточва и отгоре се поръсва с брашно, след което петте части се разточват заедно на една тънка кръгла кора. 

С нож за пица се нарязва на триъгълници. Всеки триъгълник се срязва леко в широката част и се навива на руло. Получените „кифлички“ се нареждат в тава с хартия за печене. Ако искате да се получи цяла питка ги нареждате близко една до друга, а ако искате да се делят по-лесно се оставя по-голямо разстояние. Питката се оставя на топло да втаса за около 40 минути. Намазва се с отделеният жълтък, разбит с 1 ч.л. вода.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути докато се опече. След като се извади се оставя върху метална решетка, за да се охлади.

Тестени изделия

Коментар