Пелин

Публикувано от stupid - Ср., 18/07/2012 - 09:58
Снимка
Подправки

Още от древни времена пелина се е почитал като лечебно растение. Белия пелинът е многогодишно тревисто растение, расте като плевел по тревисти и каменисти места, пътища, храсталаци в цялата страна, главно в равнините и предпланините до 1500 м надморска височина. У нас се срещат още 12 вида пелин. Пелинът има приятен аромат и горчив вкус. Расте до 100–120 м височина, разклонено е в горната част, а в долната част вдървено. Листата на белия пелин от двете страни са покрити със сребристи копринести власинки, и за това има сиво сребърен цвят. Крайните цветове са женски, а вътрешните двуполови. Плодът на пелина е кафяв, продълговат и заострен, около 1 мм дълъг. Цъфти от юли до септември. Култивира се в много страни, главно в Германия и Англия.

В българската народна медицина пелинът е едно от най-често употребяваните растения. Той стимулира функцията на жлезите на стомашно-чревния тракт и панкреаса, увеличава секрецията на жлъчката и значително подобряване на храносмилането и възбужда апетита. Продължителната употреба на пелин може да причини леко отравяне, а в по-тежки случаи може да бъде придружен от халюцинации и гърчове.

Пелинът намира приложение като средство за отблъскване на бълхи и молци. С пелин се овкусяват вина и ликьори. Спиртните разтвори от растението, в конто са извлечени туйон, туйол и други вещества, са отровни. Във Франция от 1915 г. е забранена употребата на аперитива „Абсент“, ароматизиран с пелин, поради голямата му токсичност. В кулинарията се употребява като подправка главно при ястия от свинско месо, овнешко месо, риби, печена гъска и патица и др. Поставя се в началото на варенето на гозбите в прясно или сушено състояние. Обикновено пелинът не се смесва с други подправки освен с лук, черен пипер и чесън.

Коментар

Този въпрос е за тестване дали сте човек и да предотвратите автоматизирано изпращане на спам.

Напишете втората буква от българската азбука (главна)
Answer this question to verify that you are not a spam robot.

Датски Великденски козунак със сушени плодове

Заливат се сушените плодове с  200 мл вода, добавя се рома и се кипват на котлона, и се оставят да набъбнат. 

Замесва се тесто от брашното, разтворената мая, двата вида захар, солта, млякото, настърганата кора, яйцата и разтопеното масло. Замесете добре меко и еластично тестото, така че да не лепне, и оставете да втаса в купа, покрита със стреч фолио, докато удвои обема си.

Торта Дзупа Инглезе

Дзупа Инглезе десерт с древен произход, комбинация от мек пандишпан или бишкоти, напоени с ликьор Alchermes и слоеве яйчен и какаов крем. Може да се определи като вариант на класическото тирамису, широко разпространено е в Италия.

Студена зеленчукова шарлота

Зеленчуците се измиват. Патладжаните се нарязват на шайби с дебелина около 5-6 мм. Нарязаните шайби се посоляват и се оставят да се отцеди горчивият им сок в гевгир за един час, след което се изплакват и подсушава с кухненска хартия.

Нарязват се и тиквичките на шайби. Патладжаните и тиквичките се намазват от двете страни с олио и се запичат на сгорещена скара или грил тиган.

Мисо супа

Мисо е традиционна японска супа, направена предимно от мисо паста, даши (бульон) и допълнителни съставки като зеленчуци, водорасли и тофу.

Кюфтета по Чирпански

Лукът и магданоза за кюфтетата се нарязват на ситно и се слагат при каймата. Добавят си и всички останали продукти за кюфтетата (без брашното за овалване) и хубаво се омесват. После сместа се оставя на хладно място за около 30-40 минути.. След това от сместа се оформят кюфтета и се овалват в брашното.