Кулфи - индийски сладолед

Публикувано от Крас - Вт., 08/11/2018 - 08:58
Необходими продукти

1 л. пълномаслено мляко
400 т кондензирано мляко
200 мл животинска сметана
5 с.л. захар
120 г суров обелен шамфъстък
5 шушулки кардамон
1/4 ч. Л. Шафран

Начин на приготвяне

Кулфи е индийска версия на сладолед, която се прави без яйца, само с мляко. Често към него се добавят ядки, кардамон, канела и шафран.

В днешни дни има няколко бързи начина да се направи кулфи, защото не винаги има време да се мине през целия процес на изпаряване на млякото, но ако имате известно време и търпение, силно се препоръчва да минете по дългия път!

Отделят се 1/3 шамфъстъци. Останалия шамфъстък се смила в блендър, докато се получи фин прах.

Взима се дълбок съд с дебело дъно, хубаво е да е с незалепващо покритие. В него се изсипва млякото и се поставя на котлона. След като млякото леко заври температурата се намалява и се оставя да къкри на умерена температура. Млякото се разбърква периодично, като се внимава да не загори. Вари се докато остане наполовина. Цветът на готовото млякото се променя на бежов, а мехурчетата се появяват най-вече в центъра на съда. 

Добавя се захарта и шафрана, и се оставя да къкри за още една 1-2 минути докато захарта се разтвори. Добавят се смлените шушулки кардамон и се изключва котлона.

В купа се смесват подсладеното кондензирано мляко, изпареното мляко, смлените ядки и внимателно се прибавя разбитата сметана.

В подходящи форми се разпределя сместа, ако формите нямат капак се покриват със стреч фолио. Оставят се във фризера за да замръзне добре. Сервира се като се поръсва с натрошен шамфъстък. 

Ако искате може да сложите на кулфи дървена пръчка. По средата на процеса на замразяване, когато кулфи е полутвърд се поставя дървените пръчка в центъра на всяка форма.

Коментар